logo tagline

Stappenplan buitenmuur schilderen

Het verven van de buitenmuur geeft je woning gelijk een hele andere uitstraling. Daarnaast beschermt het de bakstenen tegen weersinvloeden. Met dit handige stappenplan geven wij je alle informatie die je nodig hebt voor een strak eindresultaat.   

Muurverf op een buitenmuur heeft nogal wat te verduren, zeker met het Nederlandse zeeklimaat. De muurverf moet bestand zijn tegen zon, wind, regen en kou. Ook moet de muurverf makkelijk te reinigen zijn, zodat je eventuele aanslag van de muur kan verwijderen zonder dat de muurverf vervaagt of dat er strepen achterblijven. 

Wel of geen voorstrijk?

Ga je jouw buitenmuur voor de eerste keer voorzien van een laag muurverf? Houd er dan rekening mee dat de muur een zuigende werking heeft. Het beste kun je de muur daarom voorbehandelen met een voorstrijkmiddel. Dit zal de zuiging van de buitenmuur nagenoeg opheffen, waardoor je minder muurverf hoeft te gebruiken. Als er al wel een oude intacte verflaag op de buitenmuur zit, dan gebruik je beter géén voorstrijk. Het kan er namelijk voor zorgen dat de buitenmuurverf minder goed hecht.

Welke verf kies je voor een buitenmuur?

Voor het schilderen van een buitenmuur, adviseren wij Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans. Deze watergedragen, schrobvaste matte muurverf voor buiten is zeer makkelijk te verwerken, heeft een uitstekende dekking en is waterdampdoorlatend. Bovendien heeft de Sikkens Alphatex IQ Zijdeglans een geringe vuilaanhechting, waardoor deze eenvoudig schoon te maken is.

Voorbereiding:

 1. Inspecteer de buitenmuur. Wanneer je veel groene aanslag ziet, behandel de buitenmuur dan eerst met mos- en algenverwijderaar.
 2. Vul eventuele gaten en oneffenheden met geschikt vulmiddel.
 3. Verwerk de muurverf niet bij een temperatuur lager dan 5°C.
 4. Dek de vloer af met afdekfolie en plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.

Voorstrijk aanbrengen op de buitenmuur:

 1. Een onbehandelde muur heeft een zuigende werking. Om dit te verminderen, behandel je de muur met voorstrijk. Je kunt de voorstrijk op kleur laten mengen zodat je later minder muurverf nodig hebt om de muur op de gewenste kleur te krijgen.
 2. Breng de voorstrijk aan met een roller of kwast.
 3. Breng de voorstrijk aan op de buitenmuur in banen die elkaar iets overlappen. Werk van beneden naar boven, zo voorkom je dat de voorstrijk naar beneden zakt in de muur waardoor deze verzadigd raakt.
 4. Breng de voorstrijk in één gelijkmatige laag aan. Een eventuele tweede laag breng je alleen aan als de voorstrijk nog nat is (nat in nat werken).
 5. Laat de voorstrijk 12 uur drogen. 

Muurverf aanbrengen op de buitenmuur:

 1. Als de muur gereinigd is en als de voorstrijk gedroogd is, kun je beginnen met het aanbrengen van de muurverf.
 2. Roer de muurverf goed door en giet voldoende muurverf in de verfbak.
 3. Verdeel de buitenmuur in denkbeeldige vlakken, en schilder met een kwast eerst langs de afgeplakte randen.
 4. Haal nu de roller door de muurverf, en zorg dat de verf gelijkmatig over de roller verdeeld is.
 5. Begin nu met rollen aan de zijkant van een vlak. Werk in banen het vlak vol. Laat de banen en vlakken elkaar overlappen om streepvorming te voorkomen.
 6. Werk bij het aanbrengen van de buitenmuurverf altijd van boven naar beneden

Na het schilderen:

 1. Verwijder de afplaktape als de muurverf nog nat is. Dit voorkomt beschadiging van de verflaag en het achterblijven van lijmresten.
 2. Spoel je kwast en rollers uit met lauw water en bewaar deze hangend.
 3. Wil je de rollers en kwasten niet bewaren? Lever ze dan in bij het klein chemisch afval.
 4. Muurverf heeft een tijdje nodig om uit te harden. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe langer dit duurt. Als je reinigbare muurverf hebt gebruikt, laat de muurverf dan minimaal 2 weken uitharden voordat je de muur gaat reinigen.
   

Terug naar overzicht stappenplannen >

Klusadvies nodig?

Heb je nog vragen over de verf of verfklus? Wij adviseren je graag! Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel!