logo tagline

Stappenplan metalen deur schilderen

Metalen deur schilderen - zo ga je te werk!


Met dit handige stappenplan leggen we je precies uit hoe je een deur van metaal verft, bijvoorbeeld een garagedeur.  Het verven van een metalen of stalen deur vraagt om een andere aanpak dan het verven van een houten of kunststof deur. 
 

Voorbereiding:

 1. Zorg voor een goed geventileerde ruimte (zonder tocht). De beste temperatuur om de verf te verwerken is ongeveer 20°C.
 2. Je krijgt het beste resultaat als je het deurbeslag (de deurklink e.d.) van de deur verwijdert en de deur uit de scharnieren tilt.
 3. Ontvet de deur voordat u gaat schuren, bijvoorbeeld met St. Marc Express. Dit voorkomt dat je eventuele vetten in het bestaande schilderwerk schuurt, wat er later voor zorgt dat de verf niet goed hecht.
 4. Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een geschikt vulmiddel, zoals deze Allesvuller van Perfax.
 5. Nu is het tijd om de metalen deur te schuren. Voor een oude intacte verflaag volstaat schuren met een fijn schuurpapier (korrel 280) of fijne schuurpad. Is de verflaag in een slechte staat. Verwijder dan eerst de bladderende verflaag met een verfkrabber en schuur het metaal grondig met geschikt schuurpapier of schuurpad.
 6. Maak de deur nogmaals stof- en vetvrij.
 7. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met de afplaktape.

De deur voorzien van grondverf:

 1. Grondverf zorgt voor een betere hechting en dekking van de lakverf op de te schilderen ondergrond
 2. Gebruik de juiste kleur grondverf: witte grondverf voor lichte kleuren, voor donkere kleuren grijze grondverf
 3. Zorg dat de ruimte waarin u werkt goed verlicht is, zodat u kunt zien of u het gehele oppervlak voorzien heeft van verf
 4. Roer de grondverf goed door en verwijder eventueel losse haren en pluisjes uit de kwast en roller. Gebruik een kwast voor de kleinere delen en hoekjes en een verfroller voor de grotere oppervlakken
 5. Breng de grondverf royaal aan in verticale banen. Verdeel de grondverf daarna in horizontale richting. U kunt het beste van boven naar beneden werken, om eventuele zakkers en stof in het schilderwerk te voorkomen
 6. Rol de deur na met de verfroller. Doe dit in lange banen om strepen in het schilderwerk te voorkomen
 7. Heeft u glas in uw deur? U kunt dan het beste eerst de glaslatten verven met een kwast. Begin vanuit het midden van de deur en verf als laatste de rand van de deur
 8. Laat de grondverf vervolgens goed drogen. De meeste watergedragen grondverf is na 4-5 uur overschilderbaar

De deur voorzien van lakverf:

 1. Schuur het oppervlak met fijn schuurpapier (korrel 280).
 2. Zorg ervoor dat de grondverflaag mooi glad is.
 3. Maak de deur nogmaals stof- en vetvrij.
 4. Begin nu met het aanbrengen van de lakverf. Houd hiervoor dezelfde werkwijze aan als bij het aanbrengen van de grondverf.
 5. Watergedragen lakverf wordt minder hard dan terpentine gedragen lakverf. Wij adviseren dan ook om minimaal 2 lagen lakverf aan te brengen.
 6. De meeste watergedragen lakverf is overschilderbaar na ongeveer 8 uur.

Na het schilderen

 1. Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is. Dit voorkomt beschadiging van de verflaag en dat er lijmresten achterblijven
 2. Lakverf heeft een tijdje nodig om goed ui te harden. Na een week is de deur goed uitgehard
 3. Spoel de kwast of roller uit met lauw water en bewaar ze hangend
 4. U wilt de kwasten en rollers niet bewaren? Lever deze dan in bij het klein chemisch afval
   

Terug naar overzicht stappenplannen >
 

Meer uitleg of hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit met de voorbereidingen of het leggen van laminaat? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel!