logo tagline

Betonvloer verven

Een vloer wordt over gelopen, gereden en op geleefd. Of het nu gaat om een betonvloer in jouw garage, kelder of woonkamer; elke vloer heeft zijn eigen uitdagingen. Om jouw betonnen vloer te beschermen tegen gemorste etensresten, olie en vuil kun je een betonverf gebruiken.

Omdat een vloer veel te verduren krijgt is deze extra beschermlaag zeker aan te raden. Dit verlengt de levensduur van jouw betonvloer. Met de bodemprijzen van De Voordeelmarkt is dat zeker een stuk goedkoper dan een nieuwe vloer!

In het onderstaande stappenplan gaan we stap voor stap doornemen wat belangrijk is bij het juist beschermen van jouw vloer door middel van het verven van jouw betonvloer. Twijfel je over de verf die je nodig hebt? Probeer onze verfkeuzehulp om jouw verf te kiezen. Toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op via de klantenservice of kom langs in een van onze winkels!

Hoe ga ik mijn betonvloer verven?

Zoals in veel gevallen is een goede voorbereiding van belang. Het weer, jouw vloer en de nodige middelen zijn allemaal van invloed op het eindresultaat. Om een strakke vloer te krijgen wil je daar de ideale mix van hebben om tot een prachtige vloer te komen.

Temperatuur en omstandigheden

Een belangrijk aspect is de temperatuur bij het schilderen van jouw betonvloer. Bij het verven van een betonvloer in de garage, kelder of buiten is de omgevingstemperatuur van belang. Onder de 10 graden adviseren wij om nog even te wachten met het coaten van de vloer.

Voor een binnenvloer, zoals de woonkamer, toilet of keuken is de omgevingstemperatuur makkelijk te regelen. Als tip adviseren wij jou de vloerverwarming uit te zetten. Zo droogt de betonverf op de juiste snelheid en krijg je minder snel strepen in jouw vloer.

Betonvloer schuren

Heb je al een vloer, maar is deze nog wat ruw? Een ruwe betonvloer verven verbruikt meer verf en zorgt ook voor een minder strak resultaat. Een oplossing hiervoor kan zijn om de vloer vooraf te schuren. Bij een kleiner oppervlakte kun je dit zelf doen met een grof schuurpapier van korrel 40 á 60.

Voor grotere oppervlaktes kun je het beste een vloerschuurmachine huren. Of dit natuurlijk door een professional laten doen. Met een ronddraaiend schuurvlak of diamantschijven wordt dan een laagje van de vloer gehaald voor een vlak resultaat.

Als jouw vloer niet te ruw, maar juist te glad is kun je met een schuurmat of schuurpapier dit opruwen. Met een reeds gecoate of geverfde vloer kun je dit bijvoorbeeld het beste wel doen. Zo voorkom je dat de verf niet optimaal hecht. Verf heeft namelijk altijd een iets ruwer oppervlakte nodig om te hechten.

Gevlinderde betonvloer

In plaats van jouw betonvloer schuren kun je deze ook laten vlinderen. Het vlinderen van een betonvloer gebeurt direct na het storten van de vloer. Tijdens het drogen worden met draaiende schijven de vloer dichter gemaakt zodat deze harder wordt. Geheel vochtafsluitend is deze dan nog niet.

Het verven van de vloer hierna zorgt voor een strakke en sterke vloer die jaren mee kan. Met de juiste verf ben je dan verzekerd van een vloer die bestand is tegen bandensporen, olievlekken of zelfs sterke chemische middelen.

Betonvloer egaliseren

Voordat je gaat schilderen is het, voor een strakke vloer, goed dat een vloer vlak is. Om dit te doen kun je met een egalisatiemiddel de vloer waar nodig ophogen. Hierdoor worden eventuele kuilen of afgebrokkelde vlakken weer opgevuld.

Laatste voorbereidingen

Als de vloer zelf geschuurd, gevlinderd en/of geëgaliseerd is moet je deze goed stof- en vetvrij maken. De vloer kun je het beste goed aanvegen en stofzuigen en vervolgens vetvrij maken met een sopje en een ontvetter zoals St. Marc of Fitex Verf- en Allesreiniger.

Plak vervolgens met afplaktape de muren of plinten af en vergeet ook niet de kozijnen en andere randen of drempels die je niet geverfd wilt hebben.

Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar voorkom een sterke luchtstroom die jouw verf onnodig snel laat opdrogen. Daarmee voorkom je de streepvorming. Eventueel kun je buiten met een dekzeil wat windvorming voorkomen.

Benodigdheden om jouw betonvloer te verven:

Optioneel eventueel nog:

  • Schuurpapier
  • Afdekzeil
  • Water of terpentine
  • Telescoopsteel

Verven of de betonvloer coaten?

Het verschil tussen een betonnen vloer verven en coaten is in een aantal manieren uit te drukken. Een coating wordt harder namelijk dan een betonverf. Een coating bestaat namelijk uit twee componenten. Aan een basis voeg je een verharder toe, waarna je binnen beperkte tijd de coating aan kan brengen.

Houd hier vooraf dus ook rekening mee dat je niet teveel verf klaar zet en je deze niet tijdig kan aanbrengen. Je kunt beter tussentijds meer mengen en daarmee verder gaan dan een deel weggooien.

Een betonverf daarentegen is direct klaar voor gebruik. Een betonverf is minder hard en ook minder goed bestand tegen rubber van autobanden of chemicaliën.

Betonvloer kleuren

Een ander belangrijk punt is de kleur van jouw vloer. Het kiezen van de kleur hangt zoals altijd af van de ruimte, het licht, maar vooral jouw smaak. Omdat een ruimte een bepaalde functie heeft is het goed daar ook rekening mee te houden.

Een lichte vloer maakt een ruimte groter, maar in de garage kunnen rubberbanden hier snel sporen op achterlaten. Op een donkere vloer wordt stof sneller zichtbaar wat een onrustig gevoel kan geven in jouw woonkamer.

Bij het kiezen van jouw kleur op een vloer kun je binnen de grijstinten blijven. Denk hierbij aan antraciet, zwart en wit. Je kunt het ook meer afstemmen op jouw ruimte met een kleur beige, groen of blauw. Houd wel altijd rekening met de functie van jouw ruimte en de kleur die je kiest.

Aan de slag met jouw betonvloer

Nu alle voorbereidingen getroffen zijn met de juiste omstandigheden, een verfklare vloer en de benodigde middelen voorhanden kun je aan de slag. Maar hoe begin je en wat is de beste techniek om zo’n oppervlakte te schilderen?

Voorbereidingen getroffen

Als je alle eerdere stappen hebt doorgenomen heb je een niet te ruwe, maar ook zeker niet een te gladde vloer die stof- en vetvrij is. Alles is afgeplakt en staat klaar voor gebruik. Jouw verf staat klaar in een verfbak waar je makkelijk met de roller in kan.

Als je begint met verven pak je eerste de randen om vervolgens met een roller de grote oppervlakte te schilderen. Maak hierbij denkbeeldig aan een vlak van ongeveer één vierkante meter die je eerst verft voordat je doorgaat. Zo voorkom je dat de eerste verf al droogt terwijl je nog niet klaar bent met een deel van de vloer.

Omdat je in vlakken gaat werken is het goed om vooraf te kijken welke vlakken je gaat maken. Je wilt namelijk wel bij een uitgang terecht komen. Door vooraf een plan te trekken kun je rustig bezig met de betonvloer verven zonder dat je nog bezig bent met wat er om je heen nog moet gebeuren.

Bij het verven van een kale betonvloer kun je een voorstrijk gebruiken om de zuiging van de vloer tegen te gaan, maar nog beter is om de eerste laag aan te brengen en deze te verdunnen met maximaal 10% water of terpentine (afhankelijk van jouw verf). Zo breng je alvast een eerste laag aan, voorkom je teveel gebruik van jouw verf en heb je een optimale hechting.

Droogtijd betonverf

Bij het verven van jouw betonvloer moet je al tijdens het schilderen rekening houden met de droogtijd. Niet alleen de verf die je op de vloer smeert droogt, maar ook wat in de verfbak en het verfblik zit. Het is verstandig tussentijds het verfblik zoveel mogelijk gesloten te houden.

De verfbak kun je het beste niet te vol gieten met verf. Dit is eigenlijk altijd het geval. De verf droogt namelijk snel op en je wilt graag nat-in-nat werken. Dit houdt in dat je een te schilderen vlak wilt schilderen als de aansluitende vlakken nog nat zijn. Hierdoor voorkom je streepvorming en kun je langere banen maken.

Zo ga je vlak voor vlak de vloer af en blijft het narollen een belangrijke stap. Je brengt eerst verf aan, eventueel stukken met een kwast waar je niet bij kan. Daarna breng je met een roller het grootste deel aan zodat het oppervlakte bedekt is met de verflaag. Tot slot rol je het vlak goed na zodat de verf goed verdeelt is. Dit doe je altijd in één richting.

Als je de vloer eenmaal in de verf zit is het wachten tot deze goed opdroogt. Dit staat op het blik aangegeven. Houd deze tijd ook aan qua overschilderen, want een tweede laag is zeker aan te raden. Vergeet ook niet om de afplaktape te verwijderen wanneer het mogelijk is.

Betonnen vloer verven voor tweede keer

Als de vloer schilderdroog is kun je de tweede laag beginnen. Deze laag verdun je niet. Omdat de tweede of eventueel een derde laag, de toplaag is kun je het beste de verf gebruiken zoals deze geleverd wordt. Zo heb jij het beste resultaat op jouw betonnen vloer!

Voor de tweede laag kun je de vloer het beste even opruwen met een schuurpad of met schuurpapier. Uiteraard moet je daarna de vloer stof- en vetvrij maken. Vergeet ook niet weer af te plakken waar nodig, zodat je weer helemaal voorbereid bent op de nieuwe laag.

Verf daarna weer in dezelfde vlakken als de eerste laag en houd ook hierbij lange banen aan. Ook in deze laag wil je streepvorming voorkomen. Rol daarbij jouw vlak af en rol daarna in langere banen waarin je deels andere vlakken mee kan nemen.

Hulp nodig?

Dit stappenplan is helemaal gericht om jou verder te helpen met het verven van jouw betonnen vloer. Mocht je aan de hand van dit plan er toch niet helemaal uitkomen of specifieke vragen hebben? Onze klantenservice en in de winkel staan wij klaar om jou verder helpen.