logo tagline

Buitenhout beitsen

Het hout buitenshuis krijgt veel te verduren. Met de diverse weertypes wordt hout blootgesteld aan zon, regen, hagel en meer. Maar ook door de luchtvochtigheid en UV-straling krijgt hout flink te verduren. Daarom is het belangrijk om hout goed te behandelen en te voorzien van een extra beschermlaag. Verf is hiervoor prima te gebruiken maar ook beits kan hierin een rol van betekenis. Bovendien kan beits met lijnolie niet alleen het hout beschermen, maar ook verzorgen. Zo haal je nog extra voordeel uit jouw klus. 

Verven of beitsen?

Voor het beschermen van hout kun je zowel verf als beits gebruiken, maar tussen deze producten zit behoorlijk verschil. Bij verf schilder je een grond- en/of aflakverf en hecht hierbij een beschermlaag over het hout heen. Bij beits gaat juist de laag een geheel vormen met het hout. Hierdoor wordt de bescherming in het hout opgenomen en blijft bijvoorbeeld de structuur in het hout ook beter voelbaar. Door een aantal vragen te beantwoorden in onze verfkeuzehulp kom je ook snel bij de perfecte oplossing voor jouw klus!

Doordat beits opgenomen wordt in het hout is het niet mogelijk om over verf heen te beitsen. Andersom is wel mogelijk! Mocht je toch met verf geschilderd houtwerk willen beitsen dan kun je de verf bijvoorbeeld eraf branden of schuren voordat je met beitsen begint.

De klus voorbereiden

Bij het voorbereiden ga je met de juiste middelen aan de slag en maak je een inschatting wat de klus wordt. Bij een nieuwe schutting ga je anders te werk dan één die al jaren buiten staat en verweerd is. Het schoonmaken en eventueel herstellen van het houtwerk is daarbij de eerste stap. Zowel nieuw als al bestaand houtwerk moet vervolgens geschuurd worden. Daarna kun je deze reinigen met St. Marc zodat deze ook stofvrij is. 

De benodigde middelen:

Optioneel kun je ook deze zaken nodig hebben:

De juiste beits kiezen

Er zijn verschillende soorten beits. Niet alleen voor buiten, maar beits is ook voor binnen mogelijk. Toch wordt beits veelal buiten toegepast. Met de Fitex Creative Plus lijn is er bijvoorbeeld speciale beits voor deuren & kozijnen, gevels, schuttingen en meer. Daarnaast is beits grofweg te verdelen in 3 soorten: transparant, semi-dekkend en dekkend. 

De basis van een beits is bepalend voor de kwaliteit. Voor de klussen binnenshuis is een beits op waterbasis een prima keuze. Echter voor buiten zijn de terpentinevarianten beter bestand tegen alle invloeden. Deze bieden meer bescherming. Daarnaast zijn er diverse variaties binnen deze beitssoorten. Met bijvoorbeeld beitsen met lijnolie bescherm je niet alleen het hout, maar voedt je het ook. Het hout kan daarmee langer mee en doordat de beits wordt opgenomen in het hout vormt het ook een belangrijk onderdeel. Tot slot heb je voor zachte houtsoorten als douglas- en larikshout een andere beits beschikbaar dan voor hardhout. 

Kom je er toch niet uit qua keuze voor beits? Neem gerust contact op met onze klantenservice voor extra advies of kom langs in een van onze winkels.

Beits aanbrengen

In tegenstelling tot verf werk je met beits altijd zonder grondverf. Omdat de beits het hout intrekt heb je deze namelijk niet nodig. Wat wel kan is de eerste laag 5% verdunnen. Hierdoor kun je deze laag aanlengen en voor de afwerklaag of –lagen het ongemengde product gebruiken.

Nadat het oppervlakte geschuurd en stofvrij is kan er begonnen worden met de eerste laag. Zoals aangegeven kun je ervoor kiezen om voor deze laag de verf iets te verdunnen. Voor de lastig te bereiken plekken kun je het beste met een kwast beitsen. De grote oppervlaktes kun je het beste met een roller doen.

Vervolgens komt een belangrijk onderdeel van beitsen: wachten. Het is namelijk van belang de droogtijden die vermeldt zijn op de verpakking te volgen. Afhankelijk van de tijd die op de verpakking staat kun je verder met een nieuwe beitslaag waar nodig. Nadat de vorige laag droog is kun je deze licht opschuren voor een goede hechting en vervolgens reinigen en stofvrij maken. Het houtwerk is nu helemaal klaar voor de nieuwe laag beits. Beits is ook leverbaar in transparante kleuren. Hiervoor geldt dat de hoeveelheid lagen bepalend is voor de diepte van de kleur.

Gebeitst hout onderhouden

Het onderhoud van gebeitste houten delen is eigenlijk vergelijkbaar met geverfd hout. Het grootste verschil is de ruwheid van het oppervlakte. Met verf is het geschilderde oppervlakte aardig glad. Dat is met beits niet het geval, omdat dit opgenomen wordt in het hout en daarmee ook het oppervlakte niet veranderd. Afnemen van gebeitst hout met een doekje is daarom ook lastig. Dit gaat bij een geverfd oppervlakte daarentegen prima. 

Ondanks dat is gebeitst hout goed te onderhouden. Door de keuze van de juiste beits beschermt en verzorgt de beits al het hout. Mocht er toch vuil opgekomen zijn kun je dit altijd met een borstel of met een beetje water eraf halen. Ideaal voor na de winter waarin allerlei neerslag en opslaand vuil heeft gezorgd voor vieze schuttingen, tuinmeubels en muren. 


Terug naar overzicht stappenplannen >
 

Meer uitleg of hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit met de voorbereidingen of het beitsen van jouw buitenhout? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel!