logo tagline

Kozijnen verven buiten

Zonneschijn, regen en wind hoort allemaal bij het Nederlandse zeeklimaat en daarom is goed onderhoud van jouw houtwerk om het huis erg belangrijk. Door de UV-straling en neerslag die het hout aantasten, vergrijst het hout. Hier wordt het niet alleen lelijk van, maar kan het ook gaan rotten.

Hout verven buitenshuis is dus niet alleen voor de uitstraling, maar vooral voor de bescherming van het hout. Helemaal voor kozijnen die open worden gezet, dichtklappen en in aanraking komen met huidvetten en weersomstandigheden.

In het stappenplan ‘kozijnen verven buiten’ leggen wij jou uit waarom je buitenkozijnen moet schilderen en wat extra aandachtpunten zijn. Want je kan het beter in één keer goed doen dan over twee jaar opnieuw aan de slag moeten.

Voorbereiden van hout verven buiten

Een kozijn schilderen wijkt met sommige handelingen af van gewoon hout schilderen, maar heeft ook veel raakvlakken. We kijken eerst naar welke stappen nodig zijn in de voorbereiding zodat de basis wordt gelegd voor een strakke laklaag.

De omstandigheden waarin je schildert zijn niet te beheersen, maar wel te kiezen. Houd bij verven buiten rekening met een temperatuur van verven buiten tussen de 15 en 20 graden. Er zijn lakken die een lagere verwerkingstemperatuur hebben, maar ideaal gezien is zowel te koud als te warm is niet goed.

Nu je de ideale buiten verven-temperatuur weet zijn er nog andere belangrijke punten. Schilder nooit in de volle zon om te voorkomen dat verf gaat bladderen door een minder goede hechting. En natuurlijk is het goed om zeker te zijn dat het binnen de droogtijd van de verf niet gaat regenen of te hard waait. Zo voorkom je druppen en vuil in jouw nieuwe verflaag.

De benodigde spullen:

Door vooraf de juiste spullen voorhanden te hebben jij in alle rust beginnen met jouw klus. Hieronder staat een kort lijstje met de belangrijkste spullen. Eventueel heb je nog meer nodig zoals een houtvuller. Voor het kiezen van de juiste buitenlak kun je gebruik maken van onze verfkeuzehulp. Mocht je twijfelen of je alles hebt kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice of langs een van onze winkels gaan.

Houten kozijn buiten voorbereiden

Met de perfecte buiten verven-temperatuur kun je aan de slag met het houtwerk. Om te voorkomen dat je vetten in het hout of bestaande schilderwerk schuurt moet je deze eerst ontvetten. Eventuele gaten en scheuren moeten worden opgevuld zodat je een strak oppervlakte realiseert.

Zet altijd het raam open om overal makkelijk bij te kunnen. Waar nodig kun je ook het raam en andere delen die je niet wilt schilderen afplakken. Deze kun je het beste na het aanbrengen van de verf gelijk weer verwijderen.

Ga je aan de slag met een kozijn die in slechte staat is, dan verwijder je bladderende verflagen met een verfkrabber. Schuur vervolgens met schuurpapier met korrel 80-120. Een ongeschilderd kozijn schuur je met een minder grof schuurpapier, zoals korrel 180. Hierna kun je deze stof- en vetvrij maken en voorzien van een laag grondverf.

Voor een verflaag die nog intact is, kun je aan de slag met een fijne korrel schuurpapier van 280. Deze kun je daarna voorzien van een laag grondverf voor een optimale hechting. Want met alleen een goede lak voor buiten ben je er nog niet.

Grondverven van kozijn

Met grondverf zorg je voor een betere dekking van de toplaag. Deze onderlaag zorgt daarnaast ook voor een optimale hechting met de laklaag. Door de vullende werking van grondverf werk je bovendien lichtere beschadigingen weg.

Grondverf is te verkrijgen in verschillende kleuren. Houd wit aan voor lichtere kleuren en grijs voor donkere kleuren. Je kunt ook jouw grondverf op kleur laten mengen. Zo weet je zeker dat je de juiste basiskleur hebt als grondverf.

Werk in de lengterichting van het te schilderen deel van jouw buitenkozijn. Gebruik een roller waar mogelijk en anders een kwast. Een roller geeft namelijk een streeplozer effect en geeft dus een mooier resultaat met minder kans op uitlopers.

Laat vervolgens de grondverf goed drogen. Houdt de droogtijd aan die vermeld staat voordat je begint met een eventuele tweede laag grondverf. Mocht er al verf op het kozijn zitten is één laag vaak al voldoende.

Kozijnen lakken buiten

Met alle voorbereidingen achter de rug kun je beginnen met het aanbrengen van de buitenlak. Schuur het oppervlakte licht op met een fijne korrel (korrel 280) zodat deze mooi glad is, zonder oneffenheden. Deze zijn namelijk terug te zien in de laklaag die vervolgens wordt aangebracht.

Zodra alles opgeschuurd en glad is moet de ondergrond wederom stof- en vetvrij gemaakt worden. Ook met deze laklaag werk je in de lengterichting van het kozijn. Begin met de kwast zodat je de moeilijke delen hebt gehad en werk daarna af met een roller voor het beste resultaat.

Ook hiervoor geldt dat je de droogtijd aanhoudt die op de verpakking staat. De droogtijden van de verf van Sikkens kan bijvoorbeeld verschillen van die van Fitex, Histor of Flexa

Aanbrengen van een tweede laag

Vooral buitenhuis is het sterk aan te raden een tweede afwerklaag aan te brengen. Deze zorgt voor een betere kras- en stootbestendigheid. Herhaal hiervoor de stappen waarbij je begint met opschuren met een korrel 280 schuurpapier.

Na het drogen van de tweede laag heb je niet alleen een betere dekking, maar kun je ook langer genieten van het hout buiten zonder onnodig veel onderhoud. En houtwerk zonder veel onderhoud is echt een voordeel!

Na het schilderen

Als je hebt afgeplakt heb je waarschijnlijk geen verf op het raam. Maar mocht je dit niet gedaan hebben of toch verf op het raam hebben gekregen, verwijder je deze makkelijk met een glasreiniger. Deze zijn speciaal gemaakt voor het raam zodat ze geen krassen achterlaten.

Variaties van buitenkozijnen

Natuurlijk zijn houten kozijnen niet de enige kozijnen. De opkomst van metalen en kunststofkozijnen blijft doorzetten. Zijn echter jouw kozijnen toe aan een andere kleur? Met de juiste voorbehandeling zijn ook deze materialen goed te schilderen.

Metalen kozijn schilderen

Het verven van een metalen kozijn is vrijwel gelijk aan die van een houten buiten kozijn. Het verschil zit in het aanpassen van een aantal materialen. Voor het schuren kun je inderdaad een fijne korrel schuurpapier (280) aanhouden, maar de grondverf dient een primer te zijn. Primers zijn het perfecte middel voor een hechting tussen metalen en lakken.

Vervolgens kun je met een kwaliteitsbuitenlak of een metaallak aan de slag om over de primerlaag te schilderen. Op de manier kun je eenvoudig ook jouw metalen kozijn lakken buiten.

Kunststof kozijn schilderen

Net als bij metaal gebruik je bij een kunststofkozijnen een primer. Veel primers zijn gericht op een goede hechting met verschillende harde kunststofsoorten. Schuur deze met een hele fijne korrel schuurpapier (korrel 400) op en behandel ze met een primerlaag.

Nadat de primer goed is gedroogd kun je met een goede lak voor buiten aan de slag met jouw kunststof kozijnen buiten verven. Zo is het in feite niet heel anders dan houten kozijnen schilderen.

Onderhoud van geschilderde kozijnen

Het onderhouden van kozijnen die zijn geschilderd is relatief eenvoudig. Het is sterk aan te raden om jouw kozijnen schoon te houden. Hierdoor voorkom je dat vuil grip krijgt op de verf en zich gaat ophopen. Dit kan leiden tot schade aan de verflaag.

Neem dus om de paar keer bij het ramen lappen ook de kozijnen mee. Ze blijven dan niet alleen beter beschermd, maar zien ze er ook langer uit als nieuw!

Mocht je bij het schoonmaken zien dat er ergens toch verf vaal aan het worden is of andere beschadigingen heeft? Je hoeft niet altijd opnieuw alles te verven. Een beetje bijpunten is zeker een optie. Zorg wel dat je zeker weet dat de verf die je gebruikt nog goed is!


Terug naar overzicht stappenplannen >
 

Meer uitleg of hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit met de voorbereidingen of het schilderen van jouw kozijn? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel!