logo tagline

Legadvies voor laminaat

Zelf laminaat leggen is wel zo voordelig!

Het leggen van laminaat kan een flinke klus zijn. Met overzicht, een goede voorbereiding en het juiste materiaal kom je een heel eind! De keuze qua laminaat is helemaal aan jou. Kleur, reliëf en dikte zijn keuzes die jij maakt. Hoe dit vervolgens te leggen kunnen wij jou zeker over adviseren. Toch nog verdere vragen of advies nodig? Neem contact op met onze klantenservice en we helpen je graag verder.

Laminaat kiezen

Er zijn verschillende zaken waar je beter rekening mee kan houden als je laminaat gaat kiezen. Dat bespaart jou tijd, energie en frustratie. Wij hebben een aantal punten voor je op een rij gezet.

Is jouw vloer er klaar voor?

Is de vloer egaal en vlak? Als er een te groot verschil zit in de vloer waarbij de hoogteverschillen meer dan 2 á 3 millimeter zijn, kun je dit merken in het laminaat. Dit kan gaat doorbuigen of bol staan. Zorg ook dat je niet gaat leggen over bestaande laminaat of tapijtvloer.

Kies de juiste ondervloer

Voordat je kan beginnen aan het kiezen van de vloer moet je aan de basis denken. Jouw vloer is misschien de vloer van een meer gehorig huis of is een van een appartementencomplex. Dat je elke stap hoort van iemand op de verdieping boven je wil je niet, laat staan gedoe met de buren terwijl een ondervloer je dit kan besparen. Is daarnaast de vloer vrij van optrekkend vocht? Mocht je twijfelen kun je altijd een folie onder jouw ondervloer leggen.

Kies de juiste kleur

Bekijk wat een kamer nodig heeft en weet wat jij mooi vindt. Een kleine kamer voorzien van een druk patroon in laminaat kan de kamer nog kleiner doen lijken. Net dat een hele lichte vloer in een hele lichte kamer ook te veel kan zijn. Denk na wat past en bedenk hoe het eindresultaat gaat worden. Stem hier ook af qua kleuren op de muur.

Laminaat kopen

Tijd om de knoop door te hakken! Nadat je weet wat je zoekt en waar je het gaat kopen is het goed om een aantal gereedschappen te overwegen. Heb je bijvoorbeeld ook:

 • De ondervloer (met aluminiumtape)
 • Vochtwerende folie (indien nodig)
 • Plinten
 • Verwarmingsrozetten
 • Siliconenkit
 • Rolmaat of duimstok
 • Decoupeerzaag of laminaatschaar
 • Legset voor laminaat (met afstandshouders, aanslagijzer en/of een slagblok)
 • Hamer
 • Mes
 • Winkelhaak
 • Potlood
 • Kitspuit

Daarnaast is het goed om te weten hoeveel je nodig hebt. Dit klinkt logisch maar houdt rekening met het afval wat je hebt van het zagen/snijden en het leggen. Neem ongeveer 10% extra doordat je niet altijd de volle planken kan gebruiken en je in verband gaat leggen. Heb je veel hoeken in je kamer? Neem liever een pak teveel mee dan dat je tekort komt bij je klus.

Na aanschaf van het laminaat en voor het beginnen van het leggen moet je het laminaat laten wennen aan de ruimte. Hierdoor voorkom je dat de planken gaan kromtrekken of krimpen. Het zogenaamd acclimatiseren moet minstens 48 uur voorafgaand aan het leggen.

Het leggen van laminaat

Na de voorbereiding kun je gaan beginnen aan het leggen van jouw laminaat. Of eigenlijk beginnen met de ondervloer. Bij ondervloer op rol kun je aanhouden dat er een overlap van ongeveer 10 centimeter mag zijn. Plak de naden vervolgens af met aluminiumtape. Bij ondervloerplaten kun je de platen op maat snijden.

De eerste rij leggen

Een goed begin is het halve werk. Zeker bij laminaat. In de eerste rij laminaat bepaal je hoe recht de vloer ligt en vormt daarmee de basis voor de rest van de kamer. Door het veer-en-groefsysteem bij laminaat klik je deze zo in elkaar maar heeft de eerste rij dus invloed op de rest van de ruimte. Neem dus vooral tijd om dit goed te doen. Begin daarom bij voorkeur met een volle plank in de linkerhoek. De richting waarin je legt is vooral afhankelijk van het lichtinval. Laminaat gaat dan in de lengterichting mee van het licht zodat je een zo strak en natuurlijk mogelijke vloer krijgt. Let ook op de laatste rij bij het beginnen. Probeer in te schatten hoeveel ruimte je overhoudt voor de laatste rij planken. Is dit minder dan 5 centimeter dan kun je het beste de eerste rij planken ook wat afkorten.

Belangrijk bij het leggen van de eerste rij en de rest van de vloer. Hou rekening met het uitzetten van de vloer. Laat bij de muur 10 tot 15 millimeter over voor het werken van de vloer. Door de eigenschappen van laminaat zet de vloer uit en krimpt deze. Dit voorkomt op termijn het bollen van de vloer.

Laatste plank van de eerste rij

Bij het leggen van de eerste rij kom je vaak niet helemaal uit met een volle plank. Door de plank op de kop te leggen waar hij zou moeten liggen kun je aftekenen waar de plank moet worden ingekort. Gooi het restant van de plank niet weg! Deze kun je gebruiken om een begin te maken aan de volgende rij. Zo bespaar je op afval en ben je wel zo voordelig uit.

De laminaatvloer leggen

Na het leggen van de eerste rij volgt de rest. Door het veer-en-groefsysteem in het laminaat kun je telkens in de eerder gelegde planken de nieuwe rij leggen. Zorg wel dat deze goed strak in de vorige plank zit met een aanslagijzer of slagblok. Hierdoor voorkom je onbedoelde kieren die je later niet meer uit de vloer krijgt.

Houdt ook de afstand tot de muur goed in de gaten dat deze rond dezelfde afstand blijft. Dat een plank niet gelijk is aan de voorganger is niet erg zolang deze de lijn van de muur volgt. Hieraan wordt namelijk de plint tegen aangezet die deze ruimte moet overbruggen.

De laatste rij leggen

De laatste rij met laminaat leggen zou altijd meer dan 5 centimeter moeten zijn. Niet alleen krijg je anders een raar ogende strook laminaat maar ook is het aanleggen van zo’n korte rij lastig te doen. Meet op welke breedte de plank nog mag hebben en leg ook deze laatste strook erin.

Afwerken van de vloer

Nu de laminaatvloer erin ligt kun je beginnen met het afwerken van de vloer. Denk hierbij niet alleen aan de plinten maar ook verwarmingsbuizen en het deurkozijn.

Plinten

Begin met het weghalen van de afstandshouders die je hebben geholpen bij het leggen van de vloer. Nu de vloer er in zijn geheel in zit zijn deze niet meer nodig en gaat de plint zorgen voor de puntjes op de i. Plinten zijn verkrijgbaar om op de vloer te plakken zoals een plakplint of als wandbevestiging. Hiervoor kun je een goede lijm gebruiken om deze vast te zetten.

Verwarmingsbuizen

Verwarmingsbuizen uit de grond hou je ook vrij van laminaat. Boor de gaten in de laminaatvloer dus groter op als de buis is (ook circa 10-15mm) en werk deze af met een rozet. Ook deze kun je in kleur maken met een goede multi-primer en een laklaag.

Deurkozijnen

Een plint leggen tegen een deurkozijn of drempel kan prima. Een alternatief hiervoor kan zijn om deze af te kitten. Door een flexibele kitrand erin te zetten kan de vloer alsnog werken maar is de aansluiting met het kozijn wat vlakker. Juist als er een decoratiever profiel in het kozijn zit kan dit een mooiere oplossing zijn als een plint. Bij voorkeur kun je hiervoor siliconenkit nemen. Deze is niet overschilderbaar maar wel meer flexibel als de acrylaatkit.

Langer genieten van jouw laminaatvloer?

Na deze klus wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van jouw nieuwe laminaatvloer. Door deze goed te onderhouden kun je jarenlang genieten van jouw vloer. Stofzuigen en dweilen kan zonder problemen maar maak de vloer niet té nat. Doordat het vocht in de vloer kan trekken kan deze op plekken bol gaan staan.

Bescherm jouw laminaat

Omdat laminaat een kunststof bovenlaag heeft is het goed hier bewust mee om te gaan. Door regelmatig te stofzuigen voorkom je dat zand de toplaag kapot gaat schuren door het lopen. Met viltjes onder de meubels voorkom je bovendien dat er diepe krassen in het laminaat komen.

Schoonmaken van jouw vloer

Maak jouw vloer niet schoon met warm water. Door het snellere verdampen van warm water kan er zeep achterblijven op de vloer wat een dof effect geeft. Mocht je dit al overkomen zijn dan is ammoniak wellicht een eenmalige oplossing. Dit vaker gebruiken kan echter de vloer aantasten. Sowieso is een aanrader om een speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken voor laminaat van bijvoorbeeld HG.

Terug naar overzicht stappenplannen >
 

Meer uitleg of hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit met de voorbereidingen of het leggen van laminaat? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel!