logo tagline

Legadvies voor laminaat

Het leggen van laminaat kan een flinke klus zijn. Met overzicht, een goede voorbereiding en het juiste materiaal kom je zelf een heel eind! De keuze qua laminaat is helemaal aan jou. Kleur, reliëf en dikte zijn keuzes die jij maakt.

In deze blog lees je alles over het kiezen, kopen en leggen van laminaat. Vooral bij het leggen van het laminaat zijn er een paar trucs en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Laminaat kiezen

Er zijn verschillende zaken waar je beter rekening mee kan houden wanneer je laminaat gaat kiezen. Dat bespaart jou tijd, energie en frustratie. Wij hebben een aantal punten voor je op een rij gezet.

Is jouw vloer er klaar voor?

Is de vloer egaal en vlak? Als er een te groot verschil zit in de vloer waarbij de hoogteverschillen meer dan twee á drie millimeter zijn, ga je dit merken in het laminaat. Dit gaat doorbuigen of bol staan na verloop van tijd. Zorg ook om die reden dat je niet gaat leggen over bestaand laminaat of tapijt.

Kies de juiste ondervloer

Voordat je een vloer kiest moet je eerst aan de basis denken. Een vloer van een gehorig huis of een appartementencomplex heeft meer demping nodig dan die van een vrijstaand huis. Om gedoe met de buren en extra werk te voorkomen kun je het beste de basis goed aanpakken.

Is daarnaast de vloer vrij van optrekkend vocht? Mocht je twijfelen kun je altijd een folie onder jouw ondervloer leggen. Als je de juiste ondervloer kiest pak je ook gelijk het geluid aan en kleine oneffenheden. Bovendien helpt het de isolatiewaarde van de vloer!

Kies de juiste kleur

Bekijk wat een kamer nodig heeft en combineer dat wat jij mooi vindt. Een kleine kamer voorzien van een druk patroon in laminaat kan de kamer nog kleiner doen lijken. Net dat een hele lichte vloer in een hele lichte kamer ook te veel kan zijn.

Denk na wat past en bedenk hoe het eindresultaat gaat worden. De kleuren van de muur wil je afstemmen op de vloer en visa versa. Zo maak je van de kamer één geheel en zorg je dat het meeste haalt uit een ruimte.

Laminaat kopen

Tijd om de knoop door te hakken! Nadat je weet wat je zoekt en waar je het gaat kopen is het goed om een aantal gereedschappen te overwegen. Heb je bijvoorbeeld ook:

Aandachtspunten bij het kopen van laminaat

Houd rekening met het afval dat je krijgt van het zagen of snijden en het leggen. Neem ongeveer 10% extra doordat je niet altijd de volle planken kan gebruiken en je in verband gaat leggen. Heb je veel hoeken in je kamer? Neem liever een pak teveel mee dan dat je tekort komt bij je klus.

Na aanschaf van het laminaat en voor het beginnen van het leggen moet je het laminaat laten wennen aan de ruimte. Hierdoor voorkom je dat de planken gaan kromtrekken of krimpen. Het zogenaamd acclimatiseren moet minstens 48 uur voorafgaand aan het leggen.

Het leggen van laminaat

Na de voorbereiding kun je gaan beginnen aan het leggen van de ondervloer. Bij ondervloer op rol houd je een overlap van ongeveer tien centimeter aan. Plak de naden vervolgens af met aluminiumtape. Bij ondervloerplaten snijd je de platen op maat.

De eerste rij leggen

In de eerste rij laminaat bepaal je hoe recht de vloer ligt en vormt daarmee de basis voor de rest van de kamer. Door het veer-en-groefsysteem bij laminaat klik je deze zo in elkaar, maar heeft de eerste rij dus invloed op de rest van de ruimte.

Neem dus vooral tijd om dit goed te doen. Begin daarom bij voorkeur met een volle plank in de linkerhoek. De richting waarin je legt is vooral afhankelijk van het lichtinval. Laminaat gaat dan in de lengterichting mee van het licht zodat je een zo strak en natuurlijk mogelijke vloer krijgt.

Let ook op de laatste rij als je begint. Probeer op te meten of in te schatten hoeveel ruimte je overhoudt voor de laatste rij planken. Is dit minder dan 5 centimeter dan kun je het beste de eerste rij planken ook wat afkorten.

Houd rekening met het uitzetten van de vloer. Laat bij de muur tien tot vijftien millimeter over voor het werken van de vloer. Door de eigenschappen van laminaat zet de vloer uit en krimpt deze. Dit voorkomt  het opbollen van de vloer na langere tijd.

Laatste plank van de eerste rij

Bij het leggen van de eerste rij kom je vaak niet helemaal uit met een volle plank. Door de plank op de kop te leggen waar hij zou moeten liggen kun je aftekenen waar de plank moet worden ingekort. Gooi het restant van de plank niet weg! Deze kun je gebruiken om een begin te maken aan de volgende rij.

De laminaatvloer leggen

Na het leggen van de eerste rij volgt de rest. Door het veer-en-groefsysteem in het laminaat kun je telkens in de eerder gelegde planken de nieuwe rij leggen. Er zit soms verschil in het exacte systeem, maar met een beetje oefening en handigheid heb je die slag zo te pakken.

Zorg wel dat deze plank strak in de vorige plank zit met een aanslagijzer of slagblok. Hierdoor voorkom je onbedoelde kieren die je later niet meer uit de vloer krijgt. Zodra je de plank er goed hebt in geklikt sla je de plank goed aan zonder deze te beschadigen.

Houd ook de afstand tot de muur goed in de gaten dat deze rond dezelfde afstand blijft. Dat een plank niet gelijk is aan de voorganger is niet erg zolang deze de lijn van de muur volgt. Hierop wordt namelijk de plint gezet die deze ruimte moet overbruggen.

De laatste rij leggen

De laatste rij met laminaat leggen zou altijd meer dan vijf centimeter breed moeten zijn. Ander krijg je niet alleen een raar ogende strook laminaat, maar ook is het aanleggen van zo’n korte rij lastig te doen. Meet op welke breedte de plank nog mag hebben en leg ook deze laatste strook erin.

Afwerken van de vloer

Nu de laminaatvloer erin ligt kun je beginnen met het afwerken van de vloer. Denk hierbij niet alleen aan de plinten, maar ook aan verwarmingsbuizen en het deurkozijn.

Plinten

Begin met het weghalen van de afstandshouders die je hebben geholpen bij het leggen van de vloer. Nu de vloer er in zijn geheel in zit zijn deze niet meer nodig. De plinten aan de muur zullen het geheel afmaken. Plinten zijn als plakplint te koop voor bevestiging op de vloer of muur of als losse plinten.

De losse plinten kun je bevestigen met een goede montagelijm. Een ideale klus voor bijvoorbeeld de Pattex Geen Spijkers/Geen Schroeven Montagelijm of de Pattex Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen Express.

Verwarmingsbuizen

Verwarmingsbuizen uit de grond houd je ook vrij van laminaat. Boor de gaten in de laminaatvloer dus groter als de buis zelf is (ook circa tien á vijftien mm) en werk deze af met een rozet. Ook deze kun je in kleur maken met een goede primer voor kunststof en een laklaag.

Deurkozijnen

Een plint leggen tegen een deurkozijn of drempel kan prima. Een alternatief hiervoor kan zijn om deze af te kitten. Door een flexibele kitrand erin te zetten kan de vloer alsnog werken, maar is de aansluiting met het kozijn wat vlakker.

Juist als er een decoratiever profiel in het kozijn zit kan dit een betere oplossing zijn dan een plint. Bij voorkeur kun je hiervoor siliconenkit nemen. Deze is niet overschilderbaar, maar wel flexibeler dan acrylaatkit.

Langer genieten van jouw laminaatvloer?

Na deze klus wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van jouw nieuwe laminaatvloer. Door deze goed te onderhouden geniet je jarenlang van jouw vloer. Onderhoud aan een vloer bestaat vooral schoonhouden uit en zorgen dat deze niet onnodig beschadigd.

Stofzuigen en dweilen kan zonder problemen, maar maak de vloer niet té nat. Doordat het vocht in de vloer kan trekken kan deze op plekken bol gaan staan.

Bescherm jouw laminaat

Omdat laminaat een kunststof bovenlaag heeft is het goed hier bewust mee om te gaan. Door regelmatig te stofzuigen voorkom je dat zand de toplaag kapot gaat schuren door het lopen. Met viltjes onder de meubels voorkom je bovendien dat er diepe krassen in het laminaat komen.

Schoonmaken van jouw vloer

Maak jouw vloer niet schoon met warm water. Door het snellere verdampen van warm water kan er zeep achterblijven op de vloer wat een dof effect geeft. Mocht je dit al overkomen zijn dan is ammoniak wellicht een eenmalige oplossing.

Dit vaker gebruiken kan echter de vloer aantasten. Sowieso is een aanrader om een speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken voor laminaat zoals bijvoorbeeld HG Laminaatreiniger Streeploos.

Aan de grond genageld omdat je niet verder komt?

Kom langs bij onze winkels en onze adviseurs denken graag met je mee. Neem foto’s van de situatie of leg deze aan ons uit en wij helpen je. Geen tijd om naar een winkel te komen? Onze klantenservice staat ook met raad en daad voor je klaar.


Terug naar overzicht stappenplannen >