Hét stappenplan voor plafond schilderen
Heb jij een plafond dat toe is aan een opknapbeurt? Ga je dan jouw plafond stucen of kies je ervoor om het plafond te verven. Met dit handige stappenplan kun je zowel een nieuw gestuct plafond verven als een bestaand plafond witten.
Twijfel je welke kleur wit op het plafond het beste tot zijn recht komt. Ook daar lees je alles over in deze blog!
Soorten plafond
Niet elk plafond is gelijk. De leeftijd van het huis kan daarin bepalend zijn, maar in vrijwel alle gevallen is snel te zien wat er voor plafond in het huis zit. Het is eenvoudig te achterhalen of het gaat om stucwerk, spack of een houten plafond. Elke ondergrond heeft zijn eigen manier van schilderen. Hoe lees je hieronder.
Houten plafond
Houten plafonds kom je vooral tegen in oudere huizen. Dit plafond schilder je zoals je andere houten oppervlaktes ook zou doen. Toch zijn in de praktijk weinig plafonds nog compleet van hout. Draagbalken of decoratieve balken kunnen ook onderdeel zijn van jouw klus. Hier kies je dus voor een binnenlak.
Spack plafond
Veelal de meeste plafonds zijn gestuct of gespackt. Een plafond met spack is voorzien van een grove of minder grove structuur. Een gestuct plafond is gladder. Hier kan echter wel een patroon in gemaakt worden, zoals een waaiervorm of een meer willekeurig patroon.
Gestucte plafonds kunnen ook voorzien worden van glasvliesbehang of glasweefselbehang. Hoewel dit in bijvoorbeeld Duitsland meer gangbaar is dan in Nederland kan dit wellicht helpen bij mogelijke scheuren in het plafond. Dit kan voorkomen bij nieuwbouw door het zetten van het huis of de muren.
Aandacht voor het plafond
Bij onderhoud of het opknappen van een schilderklus gaat het vooral om aandacht. Neem de tijd om te controleren of er beschadigingen zijn of dat er vochtplekken naar voren komen in het plafond. Mocht je beschadigingen vinden dan vul je deze op met een muurvuller of spackvuller.
Vochtplekken plafond
Mocht je last hebben van vochtplekken in het schilderwerk dan moet je deze altijd eerst aanpakken. Deze vochtplekken blijven namelijk door het schilderwerk heen komen. Of je dit nu met een donkere of lichte kleur gaat schilderen.
Met bijvoorbeeld een Alabastine Voorstrijk Alles-in-1 of juist de speciale Alabastine Xtra Voorstrijk Vlekken kun je deze vochtvlekken bestrijden. Deze isolerende voorstrijksoorten zorgen ervoor dat het vocht niet de verf in trekt en je zo geen zichtbare vlekken meer krijgt.
Schimmel voorkomen
Je kunt ook kiezen voor een schimmelbestendige muurverf. Deze muurverf (ook geschikt voor plafonds) is toegespitst op het voorkomen van schimmel in onder andere vochtige ruimtes. Met een Alabastine 2in1 Muurverf Badkamer en Keuken Schimmelbestendig, maar ook de Pastolex Superacryl SW heb je een muur en plafond die minder gevoelig is voor schimmelvorming.
Welke kleur wit op plafond?
Standaard worden plafonds wit gemaakt. Ondanks dat wit niet altijd wit is, is de keuze voor een wittint soms makkelijker te maken dan je denkt. Voor kleine ruimtes of bij lage plafonds is een tint lichter dan de muren aan te raden. Je hoeft natuurlijk niet voor standaard te gaan en kunt juist kiezen voor een andere wittint of misschien wel een trendy kleur!
Kies voor wit, wit of wit
Kies je voor wit dan kun je dit in dezelfde kleur doen als de muren. Zoals gezegd kun je bij plafonds een lichtere kleur toepassen dan op de muren. Voor grotere ruimtes kun je ook dezelfde kleur aanhouden. Maar wanneer kies je voor bijvoorbeeld een RAL 9010, RAL 9016 of RAL 9003?
RAL 9016
RAL 9016 is een veelvoorkomende kleur op plafonds. Omdat deze tint een lichtere variant is van de zeer gangbare RAL 9010 kun je deze kleur perfect op de plafonds toepassen. Zo is het plafond een tint lichter dan de muren en lijken deze voor het oog hoger te zijn. Zo lijkt dus ook gelijk de kamer een stuk groter!
RAL 9003
Of heb je juist de muren in RAL 9016 geschilderd? In dat geval kun je het plafond in RAL 9003 schilderen om hetzelfde effect te behalen. Ook hierdoor wordt dus het plafond hoger voor het gevoel en lijkt de ruimte groter.
Kies toch voor kleur
Andersom kan natuurlijk ook! Is jouw ruimte erg hoog, groot of wil je juist afwijken van de standaard? Met een pasteltint, opvallende kleur of andere variatie kun je natuurlijk ook aan de slag. Zo zorg je voor een opvallende indruk van jouw ruimte! Denk hierbij aan een toiletplafond wat toch verrast en net wat extra’s geeft aan het kleinste kamertje.
Plafond schilderen zonder strepen
Ongeacht de ruimte wil je een plafond verven zonder strepen. Met een goede voorbereiding, maar ook een vlotte verwerking is dit geen enkel probleem. Zoals bij veel verfklussen gaat het dus vooral om het volgen van de juiste stappen en een goede voorbereiding.
Voorbereiding
Er zit verschil tussen de aanpak bij een nieuw gestuct plafond ten opzichte van een al bestaand plafond. In de onderstaande stappen nemen wij jou stap voor stap mee. Voordat je begint is het verstandig om de vloer, meubels en muren af te plakken die niet geschilderd moeten worden. Zo weet je zeker dat het enige wat een nieuwe laag verf krijgt jouw plafond is.
Nieuw plafond
Als je kiest om een nieuw plafond te schilderen ga je deze eerst schuren. Omdat stucwerk vaak nog wat kleine oneffenheden heeft pak je deze gelijk aan en is het oppervlakte ook net wat ruwer voor een betere hechting van de verf. Na het schuren veeg je het stof weg en reinig je het plafond met een sopje van warm water met een ontvetter.
Omdat nieuw gestucte plafonds een sterk zuigende werking hebben behandel je deze eerst met een voorstrijk. De voorstrijk zorgt ervoor dat de ondergrond gevuld wordt en daardoor de verf daadwerkelijk op het materiaal komt in plaats van dat deze grotendeels wordt opgezogen door het plafond.
Nadat de voorstrijk goed is opgedroogd kun je deze gaan schilderen. Kijk goed op de verpakking van de voorstrijk wat de droogtijd is en controleer goed of je inderdaad geen natte of donkere plekken meer ziet in het plafond. Dit wijst namelijk op een nog natte ondergrond.
Plafond opknappen
Mocht je al een plafond hebben wat geschilderd is kun je het voorstrijken achterwege laten. De ondergrond is al verzadigd en heeft vooral een nieuw laag muurverf nodig. Maar het is wel zaak om vooraf het plafond goed schoon te maken met een sopje van warm water en ontvetter.
Je controleert dan ook gelijk of er eventuele beschadigingen in het plafond zitten. Deze beschadigingen kun je daarna opvullen met een passend vulmiddel.
Plafond schilderen tips
Zorg voordat je het plafond gaat sausen dat de ruimte goed geventileerd is. Zet niet gelijk ramen tegen elkaar open waardoor het gaat tochten, maar ventilatie is wel belangrijk. De beste temperatuur om de muurverf op het plafond aan te brengen is 15°C.
Hogere of lagere temperaturen kunnen van invloed zijn op het eindresultaat. Sommige muurverf kun je vanaf 5°C of 10°C toepassen terwijl de hogere temperaturen kunnen verschillen van 20°C tot 30°C. Een punt van aandacht bij aanschaf van de muurverf dus!
Roer de verf goed door voordat je aan de slag gaat. Door de muurverf goed te mengen voorkom je dat je dekkingsproblemen of kleurverschillen krijgt. Met name als de muurverf al eerder op kleur is gemengd is dit van belang om te doen.
De muurverf schenk je tot halverwege de verfbak uit. Zo voorkom je dat er teveel verf op de roller komt en je onnodig verf verspilt. Verdeel het plafond in denkbeeldige vakken. Je gaat eerst met de kwast langs de moeilijk te bereiken plekken en ga vervolgens met de verfroller aan de slag. Laat hierbij de vlakken wel iets overlappen om baanvorming te voorkomen.
Afwerken
Als je zo het hele plafond hebt gedaan kun je direct de afplaktape verwijderen. Doe dit direct na het schilderen zodat je geen opgedroogde verf beschadigt en voorkom zo dat er lijmresten achter blijven.
Laat de muurverf vervolgens goed uitharden. Ondanks dat muurverf wel droog is na een aantal uur heeft deze een paar weken nodig om volledig uit te harden. Gelukkig is een plafond met rust laten relatief makkelijk. Mocht je het plafond willen reinigen kun je beter twee á drie weken wachten totdat de muurverf volledig uitgehard is.
Specifieke vraag of twijfel je nog?
Heb je een specifieke vraag of jouw klus of twijfel je over hoe je iets moet aanpakken? Neem gerust contact op met onze verfkenners bij de klantenservice of in één van onze winkels. Wij helpen jou graag verder zodat jij de verfklus met succes kan afronden en nog jaren kunt genieten van jouw strak geschilderde plafond!